Nienke over haar trauma's

“Ik groeide op in een onveilige thuissituatie”, vertelt Nienke (27). “Als kinderen deden we nooit iets goed, ik moest altijd op mijn tenen lopen om mijn ouders niet boos te maken. Onvoorwaardelijke liefde kende ik niet. Nu weet ik dat er sprake was van emotionele verwaarlozing. Met behulp van mijn behandelaar bij GGz Breburg heb ik mijn trauma’s kunnen verwerken.”

“Ik maakte van mijn kwetsbaarheid mijn kracht."
Alle ervaringsverhalen
Portret vrouw

Mijn ouders waren er niet voor mij, maar bij mijn opa kon ik wel terecht. Hij was echt geïnteresseerd in mij, luisterde naar me en was mijn veilige haven. Totdat hij hertrouwde en vertrok naar de andere kant van het land. Ik vond het verschrikkelijk en voelde mij schuldig. Ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan, wat natuurlijk niet zo was. Maar dat begreep ik als twaalfjarige nog niet.

Nienke vertelt

Ik vertrouwde niemand meer

“Ik raakte in een zware depressie en had last van angsten. Ik deed alles om aardig gevonden te worden. Omdat ik thuis geen liefde kreeg, zocht ik dat buiten de deur. Maar door mijn gebrek aan zelfliefde trok ik de verkeerde mannen aan. Dat leverde mij nog meer trauma en verdriet op, wat ik met niemand kon delen. Want ik kon niemand meer vertrouwen en toelaten in mijn wereld. Ik had geen hoop meer dat het nog goed met mij zou komen.”

Met EMDR kon ik mijn trauma’s een plek geven

“Pas toen mijn ouders uit elkaar waren en het contact met mijn moeder was verbroken, besefte ik hoeveel trauma ik had opgelopen. Ik heb toen hulp gezocht bij GGz Breburg, waar ik al eerder in behandeling was geweest voor mijn autisme. Daar vond ik eindelijk het begrip en de steun die ik zo lang had moeten missen. Mede dankzij EMDR heb mijn trauma’s een plek kunnen geven. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ook heeft mijn therapeut mij erg goed begeleid toen de nieuwe partner van mijn vader, de eerste echte moederfiguur in mijn leven, terminaal ziek was. Hierdoor kon ik het verlies beter verwerken, waardoor een nieuw trauma werd voorkomen.”

Ik voel me sterker dan ooit

“Ik heb nu een fijn plekje gevonden bij begeleid wonen. Na alles wat ik heb meegemaakt, voel ik me sterker dan ooit. Ik heb van mijn kwetsbaarheid mijn kracht gemaakt. Ik doe nu vrijwilligerswerk als ervaringsdeskundige en hoop toegelaten te worden tot de opleiding zodat ik anderen kan helpen en kan laten zien: het komt goed. Geloof in jezelf want je bent sterker dan je denkt.”