Binnen bij Breburg Podcast
Wist je dat bijna de helft van de Nederlanders ooit in hun leven te maken krijgt met psychische klachten? In de Binnen Bij Breburg Podcast geven wij een inkijkje in wat onze professionals doen om jou te helpen je leven de baas te blijven. Beluister hier de losse afleveringen of abonneer je op ons kanaal op Spotify.
Beluister op SpotifyHeb je vragen naar aanleiding van één van onze afleveringen, of heb je wellicht suggesties voor nieuwe onderwerpen? Stuur een berichtje naar podcast@ggzbreburg.nl.
Aflevering 6: Preventie
Natuurlijk bieden we hulp aan mensen met psychische problemen maar we helpen ze ook graag voorkomen. Daarom bieden we diverse preventietrainingen. Voor als het even niet zo goed met je gaat, maar ook specifiek voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Want hoe blijf je voor jezelf zorgen als je de zorg draagt voor een ander? In deze aflevering hoor je meer over dit aanbod én horen we van Celine, die de KOPP/KOV cursus volgde, voor kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving.
Aflevering 5: Novadic Kentron
Novadic Kentron is een belangrijke samenwerkingspartner voor GGz Breburg. Cliënten die naast een psychische kwetsbaarheid ook een verslaving hebben, behandelen we samen met hen. Om wat voor verslavingen gaat dat? En hoe verloopt zo'n behandeling als het bijvoorbeeld gaat om verdovende middelen? In deze aflevering geven we je een inkijkje.
Aflevering 4: Schematherapie
Schematherapie is een behandeling waar cliënten in vele situaties baat bij kunnen hebben. Bij schematherapie krijg je inzicht in de invloed van ervaringen uit je jeugd op je gedachten, gevoelens en gedrag van nu – en hoe je dit verandert. Als je als kind bepaalde basisbehoeftes hebt moeten missen, dan kunnen deze schema’s zich vrij extreem ontwikkelen en grote impact hebben op je leven. Als je gaat inzien hoe jouw schema’s zijn ontstaan en hoe ze je leven beïnvloeden, kun je bewust andere keuzes leren maken.
Aflevering 3: ADHD
Mensen met ADHD zijn vaak heel oprecht, daadkrachtig en creatief, maar ze verliezen snel hun aandacht en vergeten dan gemaakte afspraken. In veel gevallen zijn ze ook lichamelijk onrustig (hyperactief) en hebben ze geen innerlijke rem; daardoor doen ze dingen zonder na te denken (impulsief). Ze hebben moeite met plannen en organiseren, ontspannen en wachten op hun beurt. Dit kan tot problemen leiden op school, werk en in relaties. Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken.
Aflevering 2: Dubbele Diagnose
Dubbele Diagnose behandelt mensen die naast een psychiatrische aandoening ook een verslaving hebben. Het centrum is een samenwerking van Novadic Kentron en GGz Breburg, en heeft gespecialiseerde kennis van verslaving én psychiatrie in huis. Door op beide fronten tegelijk te werken aan je herstel, vergroten we de kans op succes. In deze aflevering schuift ook een ervaringsdeskundige aan over hoe behandeling hem heeft geholpen zijn leven de baas te blijven.
Aflevering 1: VERS Senioren
In de VERS-training leer je wat je kunt doen om hoogoplopende emoties beter te hanteren. De Vaardigheidstraining Emotie Regulatie (VERS) is er voor mensen die moeite hebben om hun gevoelens in de hand te houden. Ze hebben last van hevige emoties die snel kunnen omslaan en oplopen, daardoor maken ze impulsieve keuzes die problemen veroorzaken. De VERS-training helpt ze hun emoties te observeren, verwoorden en in goede banen te leiden, zodat dit negatieve patroon wordt doorbroken