Bij een depressie voel je je het grootste gedeelte van de dag lusteloos en somber. Dit kan eenmalig voorkomen, maar het kan ook zijn dat deze perioden zich herhalen.
Depressie
Iedereen voelt zich wel eens lusteloos of neerslachtig. Als deze gevoelens langer dan een paar weken het grootste deel van de dag beheersen, en ze je dagelijkse functioneren sterk beïnvloeden, dan kun je te maken hebben met een depressie.
Maak je je ernstig zorgen? Bezoek onze suïcidepreventie pagina.Tijdelijke somberheid is heel normaal bij tegenvallers of problemen in het leven. Als je een depressieve stemmingsstoornis hebt, voel je je langer dan twee weken het grootste deel van de dag lusteloos en somber. Er zijn verschillende vormen. Bij een lichte depressie lukt het je vaak nog om je dagelijkse taken te blijven doen. Hoe ernstiger de klachten, hoe moeilijker dat wordt.
Waaraan herken je depressie?
- Je voelt je somber, verdrietig en/of prikkelbaar
- Je hebt geen interesse meer in dingen die je meestal leuk vindt en je kunt er niet meer van genieten
- Je voelt je echt anders dan voorheen
- Je slaapt slecht of juist heel veel
- Je hebt weinig energie en voelt je vermoeid
- Je voelt je waardeloos en schuldig
- Je hebt last van besluiteloosheid, concentratie- en/of geheugenproblemen
- Je denkt aan de dood of aan suïcide, of je hebt een poging daartoe gedaan.
- Je komt aan of valt juist af
- Je hebt last van lichamelijke onrust of lichamelijke vertraging
Welke problemen kun je ervaren?
Behandelingen
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts je naar ons verwijzen. Soms kan ook een behandelaar of medisch specialist dit doen. Jongeren onder 18 jaar kunnen ook worden aangemeld via de gemeente. Als we een verwijsbrief hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een verkennend gesprek bij een van onze mentale gezondheidscentra. Maak je je ernstig zorgen? Neem (anoniem) contact op met 113 (0800 0113) of bel bij acuut gevaar 112.
Ik wil hulp, hoe werkt dat?
Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.
Wat kan ik zelf doen?
Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.