Assertive Community Treatment (ACT)

ACT is een behandeling voor mensen die grote problemen hebben in hun leven, zeer ernstig verslaafd zijn en een zware psychiatrische aandoening hebben, maar alle zorg mijden.

Vrouw leest geconcentreerd een magazine

Wat is ACT?

Assertive Community Treatment (ACT) betekent dat onze teams actief op mensen afstappen om ze te helpen: thuis, in een woonvoorziening, op straat of bij de opvang. Meestal hebben ze psychiatrische problemen en een verslaving: dit noemen we een dubbele diagnose. Ons doel is verslechtering van de situatie te voorkomen, te stabiliseren, of waar mogelijk te verbeteren. Het ACT-team geeft nooit iemand op.

Type
1-op-1, Ambulant
Leeftijd
18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Langer dan een jaar
Frequentie
Meerdere keren per week, In overleg
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Hoe werkt ACT?

Het doel is om rust te brengen en je situatie te stabiliseren. We gaan een intensief contact met je aan, gevraagd of ongevraagd, maar zonder druk op je te leggen. Verschillende professionals uit het ACT-team helpen je met alles wat stress kan veroorzaken en daardoor je problemen kan verergeren. We ondersteunen vooral bij alledaagse dingen, zoals het betalen van je rekeningen, boodschappen, of een bezoek aan de tandarts. Het beëindigen van je verslaving móet niet, het behandelen van je psychiatrische problemen evenmin (meestal gaat het om schizofrenie, bipolaire stoornis, depressieve stoornis of persoonlijkheidsproblematiek).

Omdat het ACT-team weinig cliënten onder zijn hoede heeft, kan het snel reageren op veranderingen in je situatie. Het team bespreekt elke dag alle cliënten en bepaalt meteen welke acties nodig zijn. Hoe vaak er contact met jou is, hangt dus af van hoe het die dag met je gaat.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.