Cognitieve fitness

Cognitieve fitness versterkt je lichamelijke en geestelijke vitaliteit door fysieke inspanning, intellectuele uitdaging en ontspanning.

Vrouw lacht met notitieboekje in haar hand

Wat is cognitieve fitness?

Cognitieve fitness heeft een positief effect op je vitaliteit: je zit beter in je vel, hebt meer energie en meer controle over je lichaam. Ook je denkvermogen verbetert, dat merk je bijvoorbeeld aan je aandacht en concentratie. Ook de nieuwe contacten en de gezelligheid van de groep doen veel mensen goed. Cognitieve fitness verbetert je lichamelijke gezondheid en je denkvermogen. We zetten het specifiek in voor ouderen en mensen met ernstige en complexe problemen, waaronder schizofrenie en psychoses.

Type
Groep
Leeftijd
18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Meerdere weken, Meerdere maanden
Frequentie
Eens per week
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Hoe werkt cognitieve fitness?

Elke les doe je oefeningen op het gebied van logica en geheugen, concentratie en reactievermogen, en coördinatie. Iedere les bestaat uit een warming-up, een kerngedeelte en een cooling-down.

  • Tijdens de warming-up doe je oefeningen die de doorbloeding van de spieren bevorderen en je hartslag en ademhaling verhogen

  • Het kerngedeelte bestaat uit een combinatie van spierversterkende oefeningen en cardio-oefeningen (zoals dribbelen met een bal, sprintjes trekken en gewichtjes heffen)

  • Daarnaast doe je ook oefeningen voor je geheugen, reactievermogen, coördinatie en logica (zoals het onthouden van woorden terwijl je door de zaal loopt, een balletje opgooien en in je handen klappen, of rekensommetjes maken)

  • Elke training wordt afgesloten met een cooling-down om lichaam en geest weer tot rust te brengen. Cognitieve fitness wordt gegeven door speciaal getrainde behandelaren

Bekijk video

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.