Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie helpt je om belemmerende gedachten, gevoelens en gedrag te herkennen en ze te vervangen door positieve patronen.

2 vrouwen in gesprek

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie werkt volgens de overtuiging dat er een verband is tussen je wat je denkt, voelt en doet. Als je bijvoorbeeld denkt dat je iets niet durft, dan probeer je het ook niet en dat bevestigt je gevoel dat je het niet kunt.

Cognitieve gedragstherapie leert je een negatieve spiraal van denken en doen op een praktische manier te doorbreken. Als je op een positievere manier naar jezelf en de wereld gaat kijken, en daarnaast oefent in het veranderen van je gedrag, ga je je vanzelf sterker en beter voelen. Cognitieve gedragstherapie richt zich vooral op moeilijkheden die nu spelen, niet op problemen uit het verleden.

Type
1-op-1, Groep
Leeftijd
6-12 jaar, 12-18 jaar, 18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Meerdere maanden, Half jaar, Langer dan een jaar
Frequentie
Eens per week, Meerdere keren per week, Meerdere keren per maand
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Door te praten over de situaties waarin je je gedrag wilt veranderen en na te gaan welke gedachten en gevoelens er op zo’n moment door je heen gaan, ontdek je welke denkpatronen je hebt ontwikkeld. Samen beoordeel je of die gedachten, gevoelens en gedragingen reëel zijn. Door jezelf daarna stapsgewijs bloot te stellen aan moeilijke momenten en voorzichtig te oefenen met andere denkpatronen en gedrag, wordt de situatie steeds minder lastig.

Bekijk video

Folders
Folders
Folders
Folders
Folders

Folder CGT

Meer informatie over een groepscursus cognitieve gedragstherapie (voor volwassenen met een autismespectrumstoornis).

Veelgestelde vragen over cognitieve gedragstherapie

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.