EMDR intensief

Deze intensieve module is bedoeld voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld, mishandelingen of huiselijk geweld.

Wat is EMDR intensief?

EMDR intensief is een intensieve module van 6 behandelingen binnen twee weken, bedoeld voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld, mishandelingen of huiselijk geweld. EMDR is een aanbevolen behandelmethode om deze nare gebeurtenissen te verwerken. In deze module richten wij ons specifiek op de behandeling van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Type
1-op-1
Leeftijd
18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Meerdere weken
Frequentie
Meerdere keren per week
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Mentaal Gezondheidscentrum

Hoe werkt EMDR?

Tijdens EMDR denk je aan de nare herinnering terwijl je een afleidende taak doet, zoals het volgen van een lichtje of tikjes horen. Je werkgeheugen moet dan twee dingen tegelijk doen. Daardoor wordt de herinnering minder heftig en voel je er minder emoties bij. Door EMDR worden herbelevingen minder sterk en kun je de gebeurtenis op een andere manier gaan zien.

Lees hier meer over traumabehandeling. Of kijk op de website www.emdr.nl. Daar vind je ook duidelijke filmpjes die uitleggen hoe EMDR werkt.

Bekijk de video over EMDR

Wat is PTSS?

Je kunt PTSS krijgen als je iets heel ergs hebt meegemaakt, zoals een levensgevaarlijke situatie, een ernstig ongeluk of seksueel geweld. Als je daarna langer dan een maand last hebt van bepaalde klachten, kan er sprake zijn van PTSS. Die klachten zijn:

  • Herbelevingen, zoals nare dromen of flashbacks

  • Vermijden van dingen die je aan het trauma doen denken

  • Somberheid of negatieve gevoelens, zoals schuld, schaamte of nergens zin in hebben

  • Spanning en onrust, zoals slecht slapen, snel schrikken of steeds alert zijn

Programma EMDR Intensief

Het programma EMDR intensief bestaat uit 6 behandelingen binnen twee weken, plus huiswerkopdrachten. Als je behandelaar denkt dat de EMDR Intensief module goed bij je past, kan hij of zij je daarvoor aanmelden. Je krijgt dan een gesprek met een behandelaar van de module. In dit gesprek krijg je uitleg en wordt samen gekeken of de module jou kan helpen.

Als jij en de behandelaar denken dat de module passend is, maken jullie een lijst van je 6 naarste herinneringen. Die worden behandeld in de EMDR-sessies. In een tweede gesprek bespreken jullie ook exposure-opdrachten. Dat zijn huiswerkopdrachten die je thuis doet tussen de sessies. Ze helpen je om situaties die je nu uit de weg gaat, juist aan te durven.

Evaluatiegesprek

Een paar weken na de laatste EMDR-sessie heb je een evaluatiegesprek. In dit gesprek kijken jullie samen of de behandeling heeft geholpen en of het heeft opgeleverd wat je had gehoopt. Ook bespreken jullie de uitslag van de online vragenlijst die je aan het begin en einde van de behandeling hebt ingevuld.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij complexe psychiatrische problemen. Na een verwijzing nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.