IDDT (Integrated Dual Disorder Treatment)

IDDT is een behandelvorm voor mensen die naast hun psychiatrische aandoening verslaafd zijn aan alcohol, drugs of medicijnen.

Man en vrouw in gesprek. Man voorkant. Luister aandachtig

Wat is IDDT?

IDDT staat voor Integrated Dual Disorder Treatment. Het is een geïntegreerde behandeling voor mensen met een dubbele diagnose; zij hebben naast een psychiatrische aandoening ook een verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen. Met IDDT besteed je tegelijkertijd aandacht aan beide problemen. 

Type
1-op-1, Groep
Leeftijd
18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Langer dan een jaar
Frequentie
In overleg
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Hoe werkt IDDT?

IDDT wordt aangeboden door een team van verschillende professionals; zij stemmen hun inzet voortdurend af op wat jij nodig hebt. Alle teamleden hebben kennis van verdovende middelen en de invloed ervan op je psychiatrische aandoening. Beide problemen worden tegelijkertijd aangepakt; als het nodig is, worden er ook passende medicijnen (zoals naltrexon en methadon) voorgeschreven. Kenmerkend voor IDDT is dat de behandeling zich aanpast aan je motivatie en het stadium van verandering waarin je je bevindt. IDDT onderscheidt hierin vier fasen: vooroverweging, overweging, voorbereiding, actie en consolidatie.

Je behandelaren maken je bewust van de gevolgen van je middelengebruik op je leven, geven je hoop op verbetering en motiveren je om je problemen aan te pakken. Ze leren je hoe je kunt omgaan met trek, een terugval kunt voorkomen en risicosituaties kunt aanpakken. (Groeps)gesprekken met lotgenoten zijn onderdeel van je behandeling, ook je familie wordt intensief betrokken.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij lichte tot complexe psychiatrische problemen. Na een verwijzing nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.