Schematherapie

Bij schematherapie krijg je inzicht in de invloed van ervaringen uit je jeugd op je gedachten, gevoelens en gedrag van nu – en hoe je dit verandert.

Kinderen op speeltoestel. Vrouw kijkt lachend

Wat is schematherapie?

Als kind ontwikkel je je eerste (onbewuste) ideeën over wie je bent, hoe je je moet gedragen en wat je van de wereld kunt verwachten. Deze patronen in denken, voelen en gedrag noemen we schema's – ze vormen de bril waardoor jij naar de wereld kijkt; ook op latere leeftijd. Als je als kind bepaalde basisbehoeftes hebt moeten missen, dan kunnen deze schema’s zich vrij extreem ontwikkelen en grote impact hebben op je leven. Als je gaat inzien hoe jouw schema’s zijn ontstaan en hoe ze je leven beïnvloeden, kun je bewust andere keuzes leren maken.

Type
1-op-1, Groep
Leeftijd
12-18 jaar, 18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Meerdere maanden, Half jaar, Een jaar
Frequentie
Eens per week, Meerdere keren per week
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Bekijk video schematherapie

Hoe werkt schematherapie?

Schematherapie gaat ervan uit dat je ervaringen uit je kindertijd lang kunnen doorwerken in je leven. Samen met je behandelaar onderzoek je hoe jouw schema’s zijn ontstaan en hoe ze van invloed zijn op de problemen die je vandaag de dag ervaart. Op basis daarvan stel je doelen op, die we vastleggen in je behandelplan.

Daarna ga je oefenen met andere manieren van denken, voelen en handelen. Je leert je dieperliggende behoeftes en gevoelens te herkennen en ze op een gezonde manier te uiten. Je leert ongewenste schema’s te verzwakken en gezonde gedachten en gedrag te versterken. Schematherapie wordt zowel individueel als in een groep aangeboden. Het voordeel van groepsbehandeling is dat je bij anderen vaak veel van jezelf herkent en je binnen een veilige omgeving kunt oefenen.

Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone

Podcast schematherapie

Luister de 'Binnen bij Breburg' podcast over schematherapie.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.