Vroege interventie bij eerste psychose (VIP)

Bij vroege interventie bij een eerste psychose (VIP) grijpen we op tijd in, zodat we de duur ervan kunnen verkorten, de gevolgen beperken en de kans op een terugval verkleinen.

Vrouw in gesprek

Wat is VIP?

VIP staat voor Vroege Interventie bij een eerste Psychose. Door zo snel mogelijk met een VIP-team in actie te komen en je op verschillende manieren te ondersteunen bij het stabiliseren van je situatie, kunnen we de schade van een eerste psychose beperken.

VIP wordt ook ingezet voor mensen die daarnaast een verslaving hebben en voor mensen met onduidelijke klachten, bij wie we vermoeden dat ze te maken hebben met een psychose.

Type
1-op-1, E-Health, Groep, Preventief, Ambulant
Leeftijd
18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Een jaar, Langer dan een jaar
Frequentie
Eens per week, Meerdere keren per week, In overleg
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Hoe werkt VIP?

De VIP-behandeling wordt gegeven door een team van verschillende specialisten, die samenwerken volgens de FACT-methode. Hierbij ondersteunen zij je actief bij het stabiliseren van je leven (zowel thuis, als op het werk of op school). Ook je familie en belangrijke anderen worden hierbij betrokken. We proberen een opname in een kliniek te voorkomen.

De behandeling kan bestaan uit een combinatie van:

  • Gesprekken. We luisteren en steunen je, en we bespreken samen wat jij nodig hebt om te herstellen

  • We geven goede uitleg over de mogelijkheden van verschillende medicijnen en zoeken samen naar (een combinatie van) medicatie waar jij je het beste bij voelt

  • Psycho-educatie en systeeminterventie. We leggen jou en je familie uit wat een psychose is en hoe jullie er het beste mee kunnen omgaan

  • Cognitieve gedragstherapie. Deze therapie kan helpen om je gedachten, gevoelens en gedrag beter te begrijpen en veranderen

  • Arbeidstraining en IPS. We  helpen bij het kiezen, verkrijgen en behouden van (betaald) werk en/of een opleiding

  • Maatschappelijk werk. Hier kun je ondersteuning krijgen bij het ordenen van je administratie en financiën

  • Running therapie of psychomotorische therapie. Beweging  zorgt ervoor dat je je prettiger en vitaler voelt

  • Daarnaast zijn er nog verschillende andere trainingen of cursussen waaraan je kunt deelnemen. Hierover kun je overleggen met het VIP-team

  • Resource-groep (.pdf): steun uit je omgeving

Samen met het VIP-team bouw je aan je eigen resource-groep. In deze persoonlijke steungroep zitten mensen die je gaan helpen bij het bereiken van je doelen. Dit kunnen je familie/naasten, vrienden of buren zijn, maar ook hulpverleners of maatschappelijke organisaties in de wijk waar je woont. Zij bespreken samen hoe ze je het beste kunnen ondersteunen.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij lichte tot complexe psychiatrische problemen. Na een verwijzing nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.