Els over schematherapie

Om haar verleden te verwerken, volgde Els (76) schematherapie in combinatie met begeleiding door een ambulant verpleegkundige. Haar behandeling bij PersonaCura bracht een ommekeer in haar leven.

“Mijn leven zou er heel anders uit gezien hebben als deze therapie 30 jaar eerder was uitgevonden."
Alle ervaringsverhalen
Twee vrouwen snijden groenten

Ik was boos en opstandig

“Door mijn incestverleden en alles wat daarop volgde, voelde ik me altijd boos. Ik had het gevoel dat er altijd naar me werd gekeken alsof ik een ziekte had. De mensen die mij behandelden, wisten hoe ik beter kon worden maar aan mij werd niets gevraagd. Dat maakte mij erg opstandig. Door de situatie thuis kwam ik op het idee om zelf ook een vorm van macht uit te oefenen. Ik was er altijd mee bezig om de hulpverleners in het nauw te brengen. En dat lukte mij aardig.”

Na jaren van bitterheid kreeg Els bij PersonaCura eindelijk de behandeling die zij nodig had. “Een groot verschil met vroeger is dat de behandelrelatie nu veel gelijkwaardiger is. En als ik iets niet begrijp, kan ik dat vragen aan mijn behandelaar.”

Er is eindelijk ruimte voor mijn pijn

“Wat schematherapie me brengt, is inzicht in mijn gedachten en gevoelens. Ik zie nu in waar mijn boosheid vandaan komt. Ik heb veel mensen gekwetst, zelfs mijn beste vriendin. Het doet zeer om zo terug te kijken op mijn leven. Maar nu is er eindelijk ruimte voor mijn pijn.”

“Ik kan nu stilstaan en kijken naar mezelf. Dat is eerder nooit gebeurd. Het is alsof er een grote last van me afglijdt. Ik ervaar meer rust en leer om positiever te denken over mijzelf. Als ik deze therapie 30 jaar eerder had gehad, dan zou ik echt een ander mens zijn geweest.”

Opmerking van de redactie: Els is niet de echte naam, vanwege privacyredenen is de echte naam niet vermeld.