Vanuit Intensive Home Treatment (IHT) en Angst & Stemming wordt een suïcidepreventie groepsaanbod gegeven aan cliënten die dagelijks last ervaren van suïcidale gedachten. Ook FACT (Flexibele ACT) staat in de startblokken om deze module aan te bieden. De module heet "Over leven".
Met deze module willen we cliënten helpen om weer meer controle te ervaren over hun eigen gedachten. De training bestaat uit zes bijeenkomsten die door twee hulpverleners worden geleid. Bij voorkeur sluit er ook een ervaringsdeskundige aan. Psycho-educatie en cognitieve gedragstherapeutische interventies maken deel uit van de training. De module leert de cliënt zijn/haar gedachten aan zelfdoding eerder te herkennen, erbij stil te staan om ze vervolgens te parkeren of te vervangen door iets anders zoals afleiding of ontspanning. Er wordt aandacht besteed aan het veiligheidsplan en cliënten maken een 'hoop-kit'.
Ook is er een bijeenkomst waarbij naasten worden uitgenodigd. Deze bijeenkomst wordt als zeer prettig ervaren. Samen met de cliënten en naasten wordt er gekeken naar een documentaire en stilgestaan bij de rol van de naasten, wat je als naasten kan betekenen voor de suïcidale cliënt, maar ook wat het voor naasten betekent om (deels) zorg te dragen voor hun suïcidale naasten. De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers.
Ik zoek hulp bij gedachten aan zelfdoding
Heb je de gedachte dat het allemaal geen zin meer heeft, dat het leven niets moois meer te bieden heeft? Dit kan betekenen dat je echt wilt stoppen met het leven. Maar dat is niet altijd zo. Je kunt ook gewoon weg willen uit de moeilijke situatie waar je in zit. Of misschien wil je vooral dat anderen serieus naar je luisteren en je helpen. Je bent daarin niet alleen. Hoe moeilijk ook, praten helpt.
Dringend hulp nodig?
Dringend hulp nodig voor jezelf of iemand in je omgeving? Bel je huisarts of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. Zij kunnen indien nodig onze 24-uurs crisisdienst inschakelen.
Levensbedreigende situatie? Bel direct 112.
Luisteren en met elkaar praten
Iedere dag zetten medewerkers van GGz Breburg zich in om aansluiting te vinden met suïcidale cliënten door het gesprek aan te blijven gaan over gevoelens van wanhoop en uitzichtloosheid. Luisteren en er met elkaar over praten is enorm belangrijk. Of het nu is vanuit het perspectief van cliënten, familie, naasten of professionals.
GGz Breburg biedt verschillende modules aan om hierbij te kunnen ondersteunen. Hieronder vind je meer informatie daarover.
Houd moed met lotgenotencontact
Houd Moed is het online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Op Houd Moed worden regelmatig artikelen, blogs, video's en verhalen van hoop en moed gepubliceerd. Verhalen van mensen die zelf suïcidaal zijn geweest, van naasten en nabestaanden. Sinds een aantal weken kan je voor lotgenotencontact ook terecht op de community van Houd Moed. De community biedt twee aparte ruimtes. Eén ruimte voor mensen die denken aan zelfdoding en/of hun naasten en één ruimte voor nabestaanden.
Mandy over impact van suïcide
https://www.youtube.com/watch?v=ia3CVSpI0AE
113 zelfhulp
Ga je liever zelfstandig aan de slag met jouw zelfmoordgedachten? Dat kan. 113 biedt hiervoor een aantal mogelijkheden. Onthoud wel dat zelfhulp geen vervanging is voor professionele hulp:
-
Een online zelfhulpcursus ‘Leven onder controle’. Deze cursus helpt je beter om te gaan met jouw gedachten aan zelfdoding. Het is anoniem en gratis
-
De BackUp app van 113 kan houvast geven bij zelfmoordgedachten. De app bevat verschillende tools die kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen
-
Een veiligheidsplan kan helpen wanneer je uit balans dreigt te raken of in nood bent. Door jouw veiligheidsplan te maken, ben je beter voorbereid op moeilijke situaties
Denk je aan zelfmoord?
Bel 113 op 0800 - 0113. Of chat via www.113.nl. Deze hulpdienst is gratis en dag en nacht beschikbaar.