Ik maak me zorgen om iemand of heb hulp nodig als naaste

Ken jij iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor iemand die mogelijk aan zelfdoding denkt. Ook als je iemand hebt verloren aan zelfdoding, staat op deze pagina helpende informatie hoe je als nabestaande ervaringen en gevoelens kunt delen met lotgenoten. Dit doorbreekt het isolement waardoor er ruimte ontstaat om te rouwen en (h)erkenning bij elkaar te vinden.

Cursussen voor familie en naasten

Team Preventie biedt twee verschillende cursussen aan voor familie en naasten. Het doel van deze activiteiten is om het risico op psychische klachten te verminderen of te voorkomen voor jou als naaste van iemand met suïcidale klachten. De trainingen of bijeenkomsten zijn gericht op het versterkten van de mentale weerbaarheid, het vergroten van veerkracht, het stimuleren van eigen regie, zelfredzaamheid en samenredzaamheid.

Houd moed met lotgenotencontact

Houd Moed is het online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding. Op Houd Moed worden regelmatig artikelen, blogs, video's en verhalen van hoop en moed gepubliceerd. Verhalen van mensen die zelf suïcidaal zijn geweest, van naasten en nabestaanden. Sinds een aantal weken kan je voor lotgenotencontact ook terecht op de community van Houd Moed. De community biedt twee aparte ruimtes. Eén ruimte voor mensen die denken aan zelfdoding en/of hun naasten en één ruimte voor nabestaanden.

Lees hier ook de handreiking voor nabestaanden: ‘Als je iemand verliest door zelfdoding’

Maak jij je zorgen om iemand?

Ken jij iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt? Vraag of iemand misschien denkt aan zelfdoding. Kijk hieronder hoe je dat kunt doen.

Folders
Folders
Folders
Folders
Folders

Folder suïcide preventie

Meer informatie over Verdergaan na een suïcidepoging

Cees over impact van suïcide

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

Veelgestelde vragen over suïcide