Vanuit Intensive Home Treatment (IHT) en Angst & Stemming wordt een suïcidepreventie groepsaanbod gegeven aan cliënten die dagelijks last ervaren van suïcidale gedachten. Ook FACT (Flexibele ACT) staat in de startblokken om deze module aan te bieden. De module heet "Over leven".
Met deze module willen we cliënten helpen om weer meer controle te ervaren over hun eigen gedachten. De training bestaat uit zes bijeenkomsten die door twee hulpverleners worden geleid. Bij voorkeur sluit er ook een ervaringsdeskundige aan. Psycho-educatie en cognitieve gedragstherapeutische interventies maken deel uit van de training. De module leert de cliënt zijn/haar gedachten aan zelfdoding eerder te herkennen, erbij stil te staan om ze vervolgens te parkeren of te vervangen door iets anders zoals afleiding of ontspanning. Er wordt aandacht besteed aan het veiligheidsplan en cliënten maken een 'hoop-kit'.
Ook is er een bijeenkomst waarbij naasten worden uitgenodigd. Deze bijeenkomst wordt als zeer prettig ervaren. Samen met de cliënten en naasten wordt er gekeken naar een documentaire en stilgestaan bij de rol van de naasten, wat je als naasten kan betekenen voor de suïcidale cliënt, maar ook wat het voor naasten betekent om (deels) zorg te dragen voor hun suïcidale naasten. De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers.
Ik ben zorgprofessional, waar kan ik terecht voor hulp en advies?
Zo'n veertig procent van de Nederlanders die overlijdt door suïcide, was in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg. Dit maakt dat veel hulpverleners er in hun werk mee te maken krijgen. Mensen met gedachten aan zelfmoord willen vaak niet dood; ze willen dat de problemen en nare gedachten stoppen.
Vind je het lastig om met een (vermoedelijk) suïcidaal persoon in gesprek te gaan? Er zijn verschillende cursussen om je daarbij te helpen. Kijk voor meer informatie bij de 113 Academy.
Wat kan ik doen als zorgprofessional?
-
Probeer eerst het gesprek aan te gaan. Praten lucht vaak erg op
-
Vind je het lastig om zelf in gesprek te gaan, schakel dan iemand uit zijn of haar omgeving in
-
Indien mogelijk en van toepassing; zoek contact met een betrokken behandelaar
-
Vraag hulp en ondersteuning bij het Kennisnetwerk Suïcidepreventie door te mailen naar suicidepreventie-extern@ggzbreburg.nl
-
Heb je een vraag of maak je je zorgen om iemand die aan zelfdoding denkt? Dan kun je contact opnemen met de Overleg- en Advieslijn van 113 Zelfmoordpreventie. De lijn is iedere werkdag bereikbaar tussen 10.00 - 16.00 uur op 020 - 3113 888 of per mail via overlegenadvies@113.nl
-
Bel 112 bij een acute situatie
Pijn aan de zijlijn
Hoe is het om te werken met mensen die niet meer willen leven? Wat doet het met je als je cliënt overlijdt door suïcide? Hoort het bij het werk? En hoe geef je zo'n ingrijpende gebeurtenis een plekje? GGz Breburg belicht met de interviewbundel Pijn aan de zijlijn een uitermate belangrijk thema: het perspectief van de hulpverlener.
Pijn aan de Zijlijn
Bekijk hier het inkijkexemplaar met ervaringsverhalen van zorgprofessionals. Of bestel de bundel online.
Ketensamenwerking
GGz Breburg werkt op het gebied van suïcidepreventie nadrukkelijk samen met partners in het sociaal domein: preventie is een gezamenlijke taak en alleen door de keten te versterken kunnen we resultaten boeken. Samen met onder andere 113, gemeenten en GGD geven we hier vorm aan. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Kennisnetwerk Suïcidepreventie.
Ons team Preventie geeft ook voorlichtingen en trainingen over suïcidepreventie aan docenten op scholen. Interesse? Stuur een mail naar preventie@ggzbreburg.nl of bel 088 - 033 41 00 (Mentaal Gezondheidscentrum).
ZONMW
Het ZONMW heeft voor twee pijlers een subsidie beschikbaar gesteld voor suïcidepreventie. De eerste pijler heeft betrekking op suïcidepreventie in de zorg, waarbij het onder andere van belang is na te denken hoe wij cliënten met suïcidale klachten in de zorg zo goed mogelijk kunnen monitoren. De tweede pijler richt zich op samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein. Er is een wereld te winnen als er integraler wordt samengewerkt en hierbij bijvoorbeeld ook de GGD, het onderwijs, welzijn en gemeenten worden betrokken. ZONMW heeft twee voorbereiden workshops georganiseerd waar ook GGz Beburg aanwezig is.
Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit
Akwa GGZ heeft de handreiking ‘Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit’ gepubliceerd op GGZ Standaarden. Met praktische tips geschreven vanuit cliënten, naasten, nabestaanden én professionals die reflecteren op hun eigen ervaring, en onder andere gebaseerd op de zorgstandaarden Naasten en Suïcidaal gedrag.
De handreiking geeft professionals houvast voor het constructief samenwerken met en het ondersteunen van naasten bij suïcidaliteit.
Cees over impact suïcide
https://www.youtube.com/watch?v=OUo-lRs-YFA