Aanmeldstop ADHD en autisme

Tot onze grote spijt zijn we genoodzaakt een tijdelijke aanmeldstop bij ons Expertisecentrum Autisme en ADHD voor volwassenen (23 tot 65 jaar) in de regio Breda en Tilburg in te voeren. We begrijpen dat dit gevolgen kan hebben voor cliënten van deze doelgroep en lichten graag toe waarom deze maatregel noodzakelijk is.

19 november 2024
Vrouw loopt buiten naar ingang receptie

Ons expertisecentrum kampt momenteel met lange wachttijden. Dit komt deels door het beperkte zorgaanbod in de regio, met name voor diagnostiek en behandeling van cliënten met autisme. Daarnaast hebben we te maken met een tekort aan behandelaren met expertise in deze doelgroep. Om ervoor te zorgen dat we de mensen die nu al op de wachtlijst staan kwalitatief goede zorg kunnen bieden, zijn we helaas genoodzaakt om tijdelijk geen nieuwe aanmeldingen aan te nemen. De wachttijd voor diagnostiek en behandeling is inmiddels opgelopen tot meer dan twee jaar, wat wij onacceptabel vinden.

We onderzoeken actief hoe we zo snel mogelijk weer zorg kunnen bieden aan de meest kwetsbare cliënten met autisme en/of ADHD. 

Alternatieven

Hoewel wij tijdelijk geen nieuwe aanmeldingen kunnen aannemen, willen we wijzen op de volgende mogelijkheden:

1. Behandeling bij comorbide problematiek

Niet alle cliënten met autisme en/of ADHD hebben specifieke behandeling gericht op deze diagnoses nodig. Voor hulpvragen rondom comorbide problematiek kan vaak ook terecht worden bij niet-gespecialiseerde behandelcentra. Binnen ons Mentaal gezondheidscentrum (MG) kan bijvoorbeeld een verkennend gesprek plaatsvinden om de hulpvraag in kaart te brengen. Houd er wel rekening mee dat ook hier oplopende wachttijden gelden. Let op: binnen het MG bieden we kortdurende behandeling aan, maar geen diagnostiek op autisme of ADHD.

2. Specialistische begeleiding via de WMO

Voor cliënten die ondersteuning nodig hebben bij dagelijkse problemen, kan specialistische (outreachende) begeleiding via de WMO worden aangevraagd. Deze organisaties bieden vaak langdurige begeleiding en zijn gespecialiseerd in hulp aan mensen met autisme en/of ADHD.

3. Andere aanbieders in de regio

Voor diagnostiek en behandeling gericht op ADHD kunt u verwijzen naar andere aanbieders in de regio.

4. Generiek digitaal aanbod

Voor een meer generiek, online aanbod kunt u verwijzen naar iPractice.

5. Crisissituaties

Als een cliënt in crisis verkeert, kan deze nog altijd worden aangemeld bij onze crisisdienst.

Wachtlijstbemiddeling door uw zorgverzekeraar

Vind je dat je te lang moet wachten op de zorg die je nodig hebt? Je zorgverzekeraar kan misschien helpen om een zorgaanbieder te vinden die je eerder kan helpen. Vaak kun je terecht bij je zorgverzekeraar terecht bij de afdeling Zorg en Bemiddeling.