Mentaal Gezondheidscentrum

Ieder mens is zijn eigen deskundige en heeft soms wat hulp nodig bij mentale vragen. Wij zijn er voor jou en jouw naasten. In een verkennend gesprek onderzoeken we jouw vraag en kijken we welke hulp het beste bij jou past. Samen vinden we de weg naar jouw herstel. Ook kun je bij ons terecht voor gratis cursussen.

Zo regel je zorg Cursusagenda Cursusaanbod preventie
Twee vrouwen poseren

Wat is een verkennend gesprek?

In het Mentaal Gezondheidscentrum start je met een verkennend gesprek (pdf). Samen onderzoeken we jouw vraag, welke doelen je wilt bereiken en wie jou daarbij kan helpen. Een verkennend gesprek is dus géén intake, maar een gesprek waarin we samen kijken waar jouw vraag het best beantwoord kan worden. Dat kan ook een oplossing zijn buiten GGz Breburg. Denk aan een hulpinstantie in jouw buurt of een andere ggz-instelling. Jouw verhaal staat bij ons centraal, niet jouw diagnose. 

Je voert het verkennend gesprek met een behandelaar en eventueel een ervaringsdeskundige. We moedigen je aan om iemand mee te nemen die belangrijk voor je is, bijvoorbeeld jouw partner, een familielid of een goede bekende. Samen bepalen we de volgende stap in de richting van jouw herstel. We sluiten het verkennend gesprek af met een actieplan dat we, als jij dat goed vindt, delen met jouw huisarts of verwijzer.

Er zijn situaties denkbaar waarbij het wenselijk is om je rechtstreeks bij één van onze expertiseteams aan te melden, dus zonder verkennend gesprek. Dit gaat in overleg met jouw huisarts. 

Met welke vragen kun je terecht?

 • Ik wil weten en snappen wat er met mij aan de hand is
 • Ik heb problemen met anderen (bijvoorbeeld conflicten, grenzen stellen, onbegrip)
 • Ik heb last van angsten, piekeren, zorgen of onrust in mijn hoofd
 • Ik voel me somber of heb aanhoudende stemmingswisselingen
 • Ik heb last van een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
 • Ik wil meer grip op mijn gedrag of emoties
 • Ik krijg heftige gebeurtenissen uit het verleden niet verwerkt en loop hierin vast.

Uitkomst verkennend gesprek

Wat zijn de mogelijke uitkomsten van een verkennend gesprek?

 1. Hulp buiten GGz Breburg: bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van je huisarts, een organisatie voor zorg en welzijn bij jou in de buurt, onze herstelwerkplaats Fameus of een andere ggz-organisatie

 2. Behandeling binnen een Mentaal Gezondheidscentrum: in het Mentaal Gezondheidscentrum bieden we individuele therapie, groepstherapie(.pdf) en online behandeling met een maximale duur van één jaar (zowel basis als specialistische ggz)

 3. Soms blijkt voor of tijdens je verkennend gesprek dat je intensievere behandeling nodig hebt. Dan verwijzen we je door naar één van onze expertiseteams

 4. Een combinatie is ook mogelijk. Je krijgt dan hulp vanuit meerdere teams. Jouw vraag staat centraal. Samen werken we aan jouw herstel

Folders
Folders
Folders
Folders
Folders

Folder Verkennend Gesprek

Informatie over het verkennend gesprek

We werken generalistisch en kortdurend

Generalistisch werken wil zeggen dat we niet naar een diagnose zoeken en dan gaan kijken wat een passende behandeling is. Want ieder mens is anders, en je bent altijd nog meer dan je diagnose.

In het generalistisch werken gebruiken we het stress-coping model: de persoonlijke klachten worden gezien als een reactie op stress. Daarbij kijken we naar je specifieke omstandigheden en naar je persoonlijke stijl in het omgaan met moeilijke situaties.

We werken vanuit een optimistische houding, kortdurend en oplossingsgericht. En willen je vooral mogelijkheden verschaffen om zelf de richting van de oplossing te kiezen. Ook willen we je zelfhelpend vermogen versterken, zeker met het oog op de toekomst. Zodat je weer verder kunt met jouw leven, samen met de mensen om je heen. 

Cliënttevredenheid

De Mentale Gezondheidscentra scoorden in 2023 een 8,4. Dit betekent dat de behandelingen bij de Mentale Gezondheidscentra goed gewaardeerd worden. 

Welke behandelingen biedt het Mentaal Gezondheidscentrum?

In het Mentaal Gezondheidscentrum bieden we individuele therapie, groepstherapie(.pdf) en online behandeling met een maximale duur van één jaar (zowel basis als specialistische ggz). Vanuit een positieve benadering kijken we naar wat wel goed gaat en welke behandeling je nodig hebt om verder te kunnen, samen met de mensen om je heen.

100% online

Naast onze reguliere behandelingen bieden we ook 100% online behandeling. Je werkt volledig digitaal, samen met jouw behandelaar aan jouw herstel. Gewoon vanaf jouw eigen bank of keukentafel, op een moment dat het jou uitkomt. 

De online behandelingen bieden we aan via ons cliëntenportaal Minddistrict. Cliënten en behandelaren kunnen in deze beveiligde omgeving communiceren en gegevens uitwisselen. Je hebt contact met je behandelaar via beeldbellen of de berichtenbox en je maakt persoonlijke opdrachten in de online behandelomgeving. Persoonlijk, veilig en minstens zo effectief als een reguliere behandeling.  

Vrolijk gesprek in ruimte met piano
Vrolijk gesprek in ruimte met piano
Vrolijk gesprek in ruimte met piano
Vrolijk gesprek in ruimte met piano
Vrolijk gesprek in ruimte met piano

Wat kan ik zelf al doen?

Wist je dat je ook zonder verwijzing bij ons terecht kunt? In het Mentaal Gezondheidscentrum en bij onze herstelwerkplaats Fameus bieden we cursussen, trainingen en bijeenkomsten die jou en jouw naasten helpen om sterker in het leven te staan.

Bereikbaarheid

Voor vragen kun je contact opnemen met de Mentale Gezondheidscentra via:

Veelgestelde vragen over het Mentaal Gezondheidscentrum