Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)

Je hebt al een langere tijd last van lichamelijke klachten die jouw leven beïnvloeden.

Square Somatische Stoornis Icoon

Aanhoudende Lichamelijke Klachten zijn geen aanstellerij. Mensen ervaren de klachten wel degelijk. Toch ervaren veel mensen met ALK onbegrip en schaamte omdat het voor jezelf en anderen moeilijk kan zijn om goed te begrijpen hoe je klachten in elkaar zitten. 

Waaraan herken je Aanhoudende Lichamelijke Klachten?

  • Een deel van je lichaam werkt niet meer goed
  • Je hebt pijn of uitvalsverschijnselen
  • Mogelijk ben je moe of duizelig
  • Herstel duurt langer dan mag worden verwacht
  • Je hebt naast jouw klachten ook last van je eigen gedachten over die klachten, bijvoorbeeld dat je je veel zorgen maakt
  • Je klachten en/of gedachten over jouw klachten maken je angstig, somber of boos

Aandacht voor stress

We weten dat ons lichaam en onze geest elkaar beïnvloeden. Stress speelt daarin vaak een rol. Als je stress-systeem te lang “aan” staat, kan dit je lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Als je stress ervaart door de klachten die je al hebt, raak je mogelijk verstrikt in een vicieuze cirkel. Aandacht besteden aan jouw denken, voelen, en doen in reactie op jouw klachten, kan helpen deze vicieuze cirkel te leren kennen en te doorbreken. 

We spreken van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) als je klachten langer dan 6 maanden duren. De diagnose die psychologen en psychiaters gebruiken voor ALK heet 'somatisch symptoomstoornis'. Ook de volgende diagnoses vallen onder ALK:

Welke problemen kun je ervaren?

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.