Als je voortdurend bang bent dat je een ernstige ziekte hebt, terwijl daar geen enkele aanwijzing voor is.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
Je hebt al een langere tijd last van lichamelijke klachten die jouw leven beïnvloeden.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten zijn geen aanstellerij. Mensen ervaren de klachten wel degelijk. Toch ervaren veel mensen met ALK onbegrip en schaamte omdat het voor jezelf en anderen moeilijk kan zijn om goed te begrijpen hoe je klachten in elkaar zitten.
Waaraan herken je Aanhoudende Lichamelijke Klachten?
- Een deel van je lichaam werkt niet meer goed
- Je hebt pijn of uitvalsverschijnselen
- Mogelijk ben je moe of duizelig
- Herstel duurt langer dan mag worden verwacht
- Je hebt naast jouw klachten ook last van je eigen gedachten over die klachten, bijvoorbeeld dat je je veel zorgen maakt
- Je klachten en/of gedachten over jouw klachten maken je angstig, somber of boos
Aandacht voor stress
We weten dat ons lichaam en onze geest elkaar beïnvloeden. Stress speelt daarin vaak een rol. Als je stress-systeem te lang “aan” staat, kan dit je lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Als je stress ervaart door de klachten die je al hebt, raak je mogelijk verstrikt in een vicieuze cirkel. Aandacht besteden aan jouw denken, voelen, en doen in reactie op jouw klachten, kan helpen deze vicieuze cirkel te leren kennen en te doorbreken.
We spreken van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) als je klachten langer dan 6 maanden duren. De diagnose die psychologen en psychiaters gebruiken voor ALK heet 'somatisch symptoomstoornis'. Ook de volgende diagnoses vallen onder ALK:
Welke problemen kun je ervaren?
Meike over haar aanhoudende lichamelijke klachten
Een harde val op een stenen supermarktvloer maakte in één klap een einde aan het bruisende studentenleven van Meike (35). Bij het Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid begon haar lange weg naar herstel.
Behandelingen
Bij het Topklinisch Centrum Lichaam Geest en Gezondheid bieden we verschillende behandelingen voor ALK aan. Afhankelijk van jouw doelen, kijken we samen naar welke behandeling het best bij je past. De meeste behandelingen bieden wij aan in een groep, omdat contact met anderen en samenwerken in de behandeling als het meest krachtig wordt ervaren.
Ik wil hulp, hoe werkt dat?
Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.
Wat kan ik zelf doen?
Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.