Eten

Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij je eetgedrag op een ongezonde manier verstoord is. Zo kan het dat je te weinig eet, of juist te veel. Er zijn veel manieren waarop een eetstoornis je leven kan beheersen, daarom bieden we altijd de hulp die het beste bij jou past.

Square Eetstoornissen Icoon

Een eetstoornis heeft grote invloed op je lichaam en geest. Zo veranderen je emoties en kun je last krijgen van bijvoorbeeld depressies en angsten die je sociale leven ernstig belemmeren. Ook kun je je juist erg afgevlakt voelen.

Waaraan herken je eetstoornissen?

  • Verstoord lichaamsbeeld
  • Extreem lijnen, eetbuien en/of compenseergedrag
  • Obsessief gedrag
  • Gedachten over (niet) eten beheersen de dag
  • Lichamelijke klachten zoals vermoeidheid
  • Anders omgaan met eten, zoals niet meer eten waar anderen bij zijn

Wat zijn eetstoornissen?

Als je een eetstoornis hebt, heb je last van bijvoorbeeld eetbuien, of heel selectief eten, of juist heel weinig eten. Vaak is er sprake van een verstoord lichaamsbeeld of een intense angst om aan te komen. Je dagelijks leven wordt vaak beheerst door gedachten over (niet) eten, bepaalde voedingsmiddelen, wat er gezond of ongezond is, het eigen lichaam en het ideale gewicht. Dat kan zich uiten in extreem lijnen, eetbuien, na het eten bepaald compenseergedrag om de ingenomen calorieën weer kwijt te raken, of een combinatie hiervan.

Iemand met een eetstoornis kent vaak twee gedachtenstromen, een met gezonde gedachten en een met eetgestoorde gedachten. Al dit gedrag en deze gedachten zijn zo obsessief dat het lijkt op een verslaving.

Bekijk video

Welke problemen kun je ervaren?

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.