Psychose en schizofrenie

Tijdens een psychose verlies je het contact met de werkelijkheid. Je ervaart dingen die niemand anders waarneemt.

Squere Schizofrenie En Sychose Icoon

Een psychose is niet te voorkomen, maar door snel in te grijpen kun je de impact en de kans op terugvallen wel beperken. Een eerste psychose duurt meestal zo’n 3 maanden, maar het sociale herstel duurt vaak een jaar. Ongeveer 10% van de mensen herstelt volledig. Bij 70% volgen er binnen 5-7 jaar meer psychotische perioden. Hierbij geldt: hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter.

Waaraan herken je Psychose en Schizofrenie?

  • Je bent achterdochtig en verward
  • Je bent emotioneel vervlakt
  • Je hebt last van hallucinaties of wanen
  • Je hebt een verstoord contact met de realiteit
  • Je ervaart concentratieproblemen en hebt minder energie
  • Sociale contacten worden moeilijker

Naar schatting lijden in Nederland ongeveer 150.000 mensen aan schizofrenie. Kenmerkend voor schizofrenie zijn de psychotische periodes, die meestal beginnen tijdens de jonge volwassenheid.

De precieze oorzaken van schizofrenie zijn (nog) niet bekend, maar erfelijke aanleg, (manisch-)depressiviteit, traumatische gebeurtenissen en bepaalde levensomstandigheden spelen wel een rol bij het ontstaan ervan. 

Welke problemen kun je ervaren?

Wat doet een psychose?

Naast de hallucinaties of stemmen die je waarneemt, krijgen je gedachten een speciale betekenis (waanideeën). Vaak denk je dat je wordt achtervolgd of afgeluisterd. Een psychose maakt je bang, verward, verdrietig of boos en je gaat je anders gedragen. Je dag-nachtritme raakt van slag en je kunt je slecht concentreren. Voor werk, school, of sociale contacten heb je geen aandacht, vaak verwaarloos je jezelf. Omdat jij denkt dat het echt is wat je ervaart, hebben de mensen om je heen vaak eerder in de gaten dat je een psychose hebt, dan jijzelf.

Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.

Behandelingen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.