Verslaving

Je hebt een verslaving als je leven wordt beheerst door je behoefte aan een bepaald genotsmiddel, of aan bepaald gedrag.

Square Gamen Icoon

Er zijn verschillende soorten verslavingen. Afhankelijk zijn van alcohol, sigaretten en drugs komt het vaakst voor, maar het kan ook zijn dat je verslaafd bent aan medicijnen, gokken, gamen, social media/internet of seks. Dit kan je leven beheersen en ten koste gaan van mensen of dingen die ooit belangrijk voor je waren. 

Waaraan herken je een verslaving?

  • Je bent depressief, angstig of verward
  • Je bent geestelijk en fysiek afhankelijk van je verslaving
  • Je krijgt de behoefte steeds meer te gebruiken
  • Je hebt last van ontwenningsverschijnselen als je het gebruik stopt
  • Je verslaving leidt tot conflicten met familie, vrienden of collega's
  • Je omgeving neemt afstand van je

Wanneer ben je verslaafd?

In Nederland zijn meer dan twee miljoen mensen verslaafd aan alcohol, tabak of drugs.  Verslaafd ben je meestal niet zomaar, dit gaat geleidelijk. Zo kan het zijn dat je alleen een keer experimenteert. Maar als vrijwel je hele leven erdoor wordt beheerst, ben je verslaafd. Ook verschilt het per middel hoe groot het verslavingsrisico is. Maar ook je privé situatie of als familieleden verslaafd zijn, kunnen het risico op een verslaving vergroten.

Hoewel het in het begin lijkt alsof bepaalde middelen je (psychiatrische) problemen verminderen, leidt een verslaving uiteindelijk juist tot méér problemen.

Welke problemen kun je ervaren?

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.