Farmacotherapie

In veel gevallen kunnen medicijnen helpen om je psychiatrische klachten te verminderen, of het effect van een andere behandeling te versterken. Dat noemen we farmacotherapie.

2 vrouwen in gesprek. 1 voorkant. 1 achterkant

Wat is Farmacotherapie?

We spreken van farmacotherapie als je medicatie gaat slikken. Dit gebeurt bijna altijd in combinatie met een andere vorm van behandeling.

Type
1-op-1, Ambulant, Klinisch, Preventief, Crisis
Leeftijd
Alle leeftijden
Behandelingsduur
Meerdere maanden, Half jaar, Een jaar
Frequentie
In overleg
Betalende partij
Zorgverzekering, WLZ
Soort GGZ
Expertiseteam, Mentaal Gezondheidscentrum

Hoe werkt Farmacotherapie?

Meestal schrijft een psychiater of een huisarts je psychofarmaca voor; zo noemen we medicijnen tegen psychische problemen. Onder supervisie mogen ook een arts-assistent of verpleegkundig specialist dit doen. Zij stemmen de medicatie die zij voorschrijven altijd op elkaar af. Op grond van jouw ervaringen met (een bepaalde combinatie van) medicijnen bepaalt de psychiater welke samenstelling en dosering het beste bij je past. 

De psychiater en/of verpleegkundigen adviseren je ook over de beste en meest veilige manier van gebruik; dat is bij psychofarmaca erg belangrijk. Vaak duurt het even voordat je effecten voelt. Regelmaat bij het innemen, gezond eten en voldoende bewegen spelen daarin een grote rol. Van alcohol of verdovende middelen is bekend dat ze een nadelig effect hebben op je klachten en de werking van je medicijnen. Het is daarom belangrijk dat je hier eerlijk over bent.

Medicijnen (of combinaties) kunnen ongewenste bijwerkingen hebben, hier moeten we samen alert op zijn. Hoe sneller en duidelijker je aangeeft waar je last van hebt, hoe beter we er iets aan kunnen doen. We kunnen je medicatie dan bijstellen of aanpassen, zodat we betere resultaten boeken.

Bekijk video

Folders
Folders
Folders
Folders
Folders

Folder Medicatie-overzicht

Meer informatie over actueel houden van je medicatieoverzicht.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.