Elke donderdag fietsten we naar een andere locatie, waar we met collega’s in gesprek gingen over duurzame zorg en de groene ggz.
Wat hebben we bereikt?
Na 8 weken is de campagne afgerond. Wat we hebben bereikt kun je zien in onze infographic.
Top 3 fietsers
Via de fiets-app Toertje hielden medewerkers hun kilometers bij. Er werd in totaal 3037 km gefietst. De top 3 is bekend en die bestaat uit collega’s die meer in beweging brachten dan alleen zichzelf. Ter afsluiting van de campagne vertellen zij hun verhaal.
Monique en Wouter fietsen met cliënten
Monique en Wouter maakten al hun tochten samen met cliënten. Voor hen draait fietsen niet alleen om beweging, maar vooral om contact, samenzijn en buitenlucht. “Alle toertjes die we hebben gefietst, zijn toertjes met cliënten of deelnemers,” vertelt Monique. “Het draait bij ons altijd om contact, beweging en samen buiten zijn.” Op een duofiets, tandem of een eigen fiets trekken ze eropuit. “We fietsen door de polders, door de woonwijken, richting het centrum of gewoon een blokje om,” zegt Wouter. “Soms met een boodschapje of een pauze op een bankje. Het gaat er vooral om dat we samen onderweg zijn.”
Samen onderweg is goud waard
Dat ‘samen onderweg zijn’ blijkt keer op keer van waarde. Cliënten krijgen letterlijk en figuurlijk de wind door de haren, ruimte voor een praatje, ontspanning of gewoon even iets anders dan binnen zijn. “Wanneer we weer van de fiets stappen, is er altijd de conclusie: dit heeft iets goeds gebracht,” aldus Monique. En dát is precies waarom ze elke week samen met cliënten blijven fietsen.
Rik fietst zijn hoofd leeg
En dat fietsen óók zonder cliënten voordelen heeft, weet collega Rik maar al te goed: "Het is natuurlijk ontzettend teleurstellend dat ik de Toertje-campagne niet heb 'gewonnen'! Maar fietsen naar het werk (én in mijn vrije tijd) vind ik een heel fijne afwisseling van de dag. Tussen al het zitten en nadenken door is het een moment om mijn hoofd leeg te maken en bloed door mijn lijf te pompen. Onderweg kijk ik om me heen. Ik zie de stad, de mensen, de lucht. Dat helpt om thuis weer fris en met een opgeruimd hoofd aan te komen.”
Collega’s inspireren collega’s
Ook andere collega’s raken enthousiast door het fietsplezier van Monique en Wouter. Zo was Janna Weerkamp benieuwd hoe het is om te fietsen op een tandem. “Janna wijst onze cliënten vanuit de somatische dienst regelmatig op beweegactiviteiten,” vertelt Wouter. “Ze wilde het zelf een keer ervaren. Dat hebben we natuurlijk in praktijk gebracht!” Samen op de fiets stappen is altijd gezellig. Dus: inspireer je collega’s, en vraag ze eens mee!
Meer dan fanatieke fietsers
De top 3 van deze fietscampagne bestaat dus niet alleen uit fanatieke collega’s, maar ook uit mensen die samen met cliënten beweging én betekenis in elke rit stoppen.
Wie is een Mental Held?
Regelmatig fietsen is goed voor je mentale gezondheid. De wind door je haren, je hoofd wordt rustig en de stress glijdt van je af. Terwijl je trapt, werk je ongemerkt aan je conditie en voel je je steeds energieker. En mooi meegenomen: je hebt geen dure tankbeurt, ov-kaart of sportschool abonnement meer nodig. Diverse collega's weten dit allang en zijn in onze ogen een echte Mental Held! Lees hieronder alle verhalen.
Linda Camps: “Na een dag werken fleur je echt op van fietsen”
"Ik fiets elke dag zo’n 8 kilometer. Wekelijks probeer ik tijdens mijn werkdag een huisbezoek of een beoordeling in het kader van de wet verplichte GGZ te doen op de fiets. Als ik er binnen 15 minuten kan komen, dan pak ik de fiets. De dagelijkse lichaamsbeweging en frisse lucht doen mij goed. Fietsen is ook een fijne manier om het hoofd leeg te maken. Na een dag werken fleur je echt op van fietsen, want het is een mooie overgang van werk naar huis.”
Moniek Kingma: “Regen is geen ramp, je bent niet van suikergoed!”
"Ik fiets elke werkdag 30 tot 35 kilometer, naar mijn werk én tijdens huisbezoeken aan cliënten of andere afspraken. Ik vind het fijn om buiten te zijn en onderweg van de omgeving te genieten. Bijkomend voordeel is dat ik mijn fiets altijd dichtbij kan stallen en ik geen gedoe heb met parkeren. Ik geniet eigenlijk van alle jaargetijden; voorjaarszonnetje, herfstige wind, mist en sneeuw (mits het fietspad gestrooid is). En als het regent? Ga gewoon, je bent niet van suikergoed! En denk aan het vooruitzicht van een lekkere bak koffie bij terugkomst op kantoor of thuis."
Dinie van Geel: “Ik ben altijd blij dat ik ben gaan fietsen”
"Elke week fiets ik zo’n 200 tot 250 kilometer, vanuit Den Bosch naar Tilburg en tussen locaties. Als ik tijdens de werkdag naar Breda moet, dan zet ik de fiets op de trein en fiets ik vanuit Breda terug naar huis. Ik heb altijd veel gesport. Door knieklachten ben ik gaan fietsen. Dat is veel minder belastend én ik blijf fit. Onderweg geniet ik van de zonsopkomst, de dauw over de velden, een ree die oversteekt of ooievaars in het weiland. Soms is het even doorzetten bij regen of als het in de ochtend nog donker is, maar ik ben altijd blij dat ik ben gegaan.”
Leonie Rubbens: “Het mooiste is fietsen langs een file van auto's”
"Ik fiets een keer per week van Vught naar Tilburg. Die dag fiets ik in totaal 36 kilometer op m’n elektrische mamafiets. Het is een frisse, gezonde en duurzame manier om naar het werk te gaan. Het mooiste moment? Als ik met wind mee en met de zon op m’n gezicht langs een rij auto’s in de file rijd. Dankzij het fietsenplan was het ook makkelijk om een goede fiets aan te schaffen. Twijfel je? Niet doen, gewoon gaan!"
Stan Koek–Dekker: “Op de fiets voel ik dat ik leef”
"Elke werkdag fiets ik zo’n 65 kilometer met mijn speed pedelec tussen Breda en Tilburg. Wanneer ik cliënten in de stad bezoek, maak ik gebruik van een gewone elektrische fiets. Dankzij het fietsenplan kon ik een goede fiets aanschaffen. Ik heb namelijk geen auto en geen rijbewijs, maar die mis ik ook niet. Fietsen is voor mij echt verslavend: ik geniet van de hele tocht, want op de fiets voel ik dat ik leef. Het houdt me fit én gezond.”
John Melgert: “Fietsen maakt mijn hoofd leeg én bespaard geld”
“Ik pak elke werkdag de fiets. Afhankelijk van de locatie waar ik werk, fiets ik 6 of 20 kilometer. Het bespaart me geld, beter voor het milieu én ik blijf in beweging. Soms denk ik onderweg wel even: waarom doe ik dit ook alweer? Maar als ik langs het bos of in de natuur fiets weet ik weer hoe fijn het is om m’n hoofd leeg te maken na een drukke dienst. Twijfel je zelf om de fiets te pakken? Kies voor een elektrische fiets als je de inspanning wat spannend vindt."
Dorien Boekema "Op de fiets ben ik zo thuis en ik heb geen file"
"Elke dag fiets ik 20 kilometer, door weer en wind, met regen en zon. Het is mijn moment om m’n hoofd leeg te maken. Vooral ’s ochtends vroeg, met de zonsopkomst of mist. Dan stop ik soms even om een foto te maken. Ik fiets een gedeelte door het bos, het is heerlijk om de vogeltjes te horen. Op de fiets ben ik zo thuis en ik heb geen file. Het is ook goed voor mijn lichaam, want ik ben nooit ziek!”
Marko Terpstra: “Ga gewoon fietsen, het is écht leuk!”
"Ik fiets zo’n 8 kilometer naar het werk op m’n Batavus, dat moet ook wel als geboren Fries! Ik woon en werk in Tilburg, dus dat is prima te doen. In de frisse lucht voel ik me meteen energieker. Vooral als de zon schijnt, geniet ik volop van het ritje. Fietsen is goed voor je lijf én je hoofd. En met het fietsenplan van GGz Breburg is het ook nog eens voordelig. Dus twijfel je? Ga gewoon eens fietsen, het is écht leuk! Want er is eigenlijk geen reden om het niet te proberen.”