We gaan respectvol met elkaar om. Dat betekent dat we naar elkaar luisteren, vriendelijk zijn en respect hebben voor ieders identiteit en verschillen. We tolereren geen lichamelijk en verbaal geweld (zoals vloeken en schelden), ongewenste intimiteiten of seksuele intimidatie in welke vorm dan ook. Wanneer dit toch gebeurt, kunnen we hier consequenties aan verbinden die gevolgen hebben voor je behandeling. Bij strafbare feiten doen we altijd aangifte bij de politie.
Huisregels
Wij vinden het belangrijk dat je behandeling veilig en prettig verloopt. In onze huisregels lees je hoe we binnen GGz Breburg met elkaar omgaan en hoe we samen een veilige omgeving creëren voor cliënten, medewerkers en naasten.
Huisregels
Kom je (tijdelijk) wonen bij GGz Breburg? Dan is dit goed om te weten:
-
Je ontvangt een sleutelovereenkomst en een sleutel. Raak je de sleutel kwijt, dan moet je zelf de kosten voor een nieuwe betalen.
-
In de kamer is een basisinventaris aanwezig. Deze nemen we met je door wanneer je de woning betrekt en weer verlaat.
-
Je kunt ook je eigen spullen meenemen. Maak het niet te vol, in verband met de (brand)veiligheid van je kamer.
-
Neem liever geen kostbare voorwerpen of (veel) contant geld mee, of sluit hiervoor een (inboedel)verzekering af.
-
Medewerkers en hulpdiensten hebben in geval van nood altijd toegang tot je kamer.
-
Je bent zelf verantwoordelijk voor het opruimen en schoonhouden van je kamer. Vind je dit lastig, vraag de begeleiding dan om hulp.
-
Verlaat je de woning weer? Dan verwachten wij dat je deze weer netjes oplevert zoals je deze hebt aangetroffen toen je er ging wonen. Bij vernielingen en vervuiling brengen we kosten voor reparatie en schoonmaken bij jou in rekening.
In de gezamenlijke ruimtes kom je andere cliënten en medewerkers van GGz Breburg tegen. We verwachten dat je deze ruimtes netjes en schoon achterlaat en jouw persoonlijke bezittingen meeneemt. Neem geen spullen mee uit de gezamenlijke ruimtes zonder overleg.
GGz Breburg is op weg naar een rookvrije organisatie. Binnen GGz Breburg wordt niet gerookt, behalve op plekken die daarvoor speciaal zijn aangewezen. Ook op je eigen kamer is het niet toegestaan om te roken.
Het gebruik van drugs is binnen GGz Breburg niet toegestaan. Het is ook verboden om deze middelen in bezit te hebben of te verhandelen. Daarnaast is het niet toegestaan medegebruikers of dealers toe te laten tot de locaties van GGz Breburg.
Als je tijdens je verblijf bij GGz Breburg drugs in je bezit hebt, nemen wij die in beslag en leveren we die anoniem in bij de politie. Onder drugs verstaan we in ieder geval middelen op lijst I en II bij de Opiumwet.
Het in bezit hebben en het gebruik van alcoholhoudende drank is niet toegestaan op de locaties van GGz Breburg. Aanvullend hierop kunnen individuele afspraken worden gemaakt over alcoholgebruik.
Je mag binnen GGz Breburg geen voorwerpen meenemen, in bezit hebben of gebruiken die een gevaar kunnen veroorzaken voor jezelf of voor anderen. Hieronder vallen in ieder geval wettelijk verboden voorwerpen (zoals wapens) en zaken die de veiligheid binnen de accommodatie in gevaar kunnen brengen (zoals scherpe voorwerpen, gereedschappen en aanstekers).
Je kunt gecontroleerd worden op het bezit van gevaarlijke voorwerpen. Wanneer je gevaarlijke voorwerpen in je bezit hebt, bewaren we deze voor je. Gaat het om een voorwerp dat bij de wet verboden is, dan leveren we deze anoniem in bij de politie.
Ook aan bezoekers kan worden gevraagd mee te werken aan controle op (meegebrachte) gevaarlijke of verboden voorwerpen. Wanneer bezoekers dit weigeren, kan de toegang tot de afdeling geweigerd worden.
We hebben respect voor elkaars eigendommen. Niemand pakt iets van elkaar zonder toestemming. Als je iets leent, breng je het weer zo snel mogelijk terug.
Verblijf je (tijdelijk) bij GGz Breburg? Familie en vrienden zijn van harte welkom. Uiteraard moeten zij zich ook aan onze huisregels houden. Logeren mag, na overleg met de begeleiding. Ga je zelf bij iemand op bezoek en blijf je slapen? Laat het weten aan de begeleiding.
Dieren kunnen heel veel betekenen voor mensen. Helaas is het niet altijd mogelijk om binnen jouw voorziening huisdieren te houden. Als je een huisdier mee wilt nemen, of je wilt er tijdens je verblijf een aanschaffen, overleg dan eerst de begeleiding. Samen kijken we wat er mogelijk is. Uiteraard draag je dan zelf de verantwoordelijkheid voor de opvoeding- en verzorging van dit huisdier. Een (officiële/erkende) hulphond beschouwen we niet als een huisdier en is dus altijd welkom.
Bij GGz Breburg kun je gratis gebruikmaken van Wifi. Veel afdelingen van GGz Breburg hebben computers beschikbaar voor de cliënten. Je kunt ook een eigen computer meenemen. Op de afdelingen is het niet toegestaan om o.a. pornosites, sites met extreem geweld of racistische sites te bezoeken. Het kan zijn dat het gebruik van de computer niet wordt toegestaan tijdens momenten van therapie, groepsmomenten of school.
Omdat wij een veilige omgeving voor iedereen willen is het niet toegestaan te handelen in spullen, te ruilen of geld aan of van elkaar te lenen. Ook zijn kansspelen of spellen waarbij om geld of spullen wordt gespeeld, niet toegestaan. Dit geldt ook voor kansspelen via internet.
Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt en het respecteren van elkaars privacy helpt hierbij. Daarom is het niet de bedoeling dat er zonder toestemming van iemand opnames worden gemaakt of verstuurd. Dit geldt voor foto’s of andere beeld- of geluidopnames en het delen ervan op social media. Als je toch graag opnames maakt binnen GGz Breburg, neem dan even contact op met de begeleiding of het management, dan wordt er gekeken wat mogelijk is, zonder andere cliënten daarbij te storen.
Ook voor externe partijen is het verboden om zonder overleg te filmen in en rond de locaties van GGz Breburg. Wil je foto - film- of televisieopnamen maken, stem dit dan eerst af met de afdeling Communicatie van GGz Breburg.
Op sommige locaties hangen camera’s. Deze zijn bedoeld voor de veiligheid van bewoners en medewerkers.
We hopen dat je tevreden bent over je behandeling en begeleiding. Ben je ergens niet tevreden over, dan werkt het meestal het fijnst als je dit rechtstreeks bespreekt met de betrokken persoon. Vaak komt onvrede voort uit misverstanden en is er met een gesprek en kleine aanpassingen al heel veel opgelost. Als je het lastig vindt om de persoon zelf aan te spreken, kunt je contact opnemen met de leidinggevende.
Lees hier meer over wat je kunt doen als je een klacht hebt.