Neurobiologische ontwikkelings-problematiek

Er zijn heel veel verschillende soorten neurobiologische problemen. De meest bekende zijn autisme spectrumstoornis en ADHD. Maar ook tics of leerproblemen vallen hieronder. Neurobiologische ontwikkelingsproblematiek is dus heel divers en uit zich ook op verschillende manieren.

Square Ontwikkelstoornissen Icoon

Bij neurobiologische ontwikkelingsproblematiek zijn er vanaf de vroege kindertijd al kenmerken. Dit komt omdat de verwerking van informatie in de hersenen anders verloopt. Maar dit wil niet zeggen dat neurobiologische ontwikkelingsproblemen alleen in de kindertijd vastgesteld kunnen worden of alleen in de kindertijd voorkomen. Veel volwassenen ontdekken op latere leeftijd dat hun ervaringen passen bij neurobiologische ontwikkelingsproblematiek.

Waaraan herken je ADHD?

  • Je hebt moeite met concentreren
  • Je voelt je vaak rusteloos of bent hyperactief
  • Op school of in je werkzaamheden belemmeren de concentratieproblemen of rusteloosheid je

Waaraan herken je ASS

  • Je omgeving of jij merkt dat contacten met anderen anders of moeizaam verlopen
  • Je hebt moeite met onverwachte veranderingen
  • Je bent overgevoelig of juist veel minder gevoelig voor prikkels
  • In het dagelijks leven wordt je belemmerd door je klachten

Neurobiologische ontwikkelingsproblematiek ontstaat mede door een anders verlopende verwerking van informatie door de hersenen. Erfelijke factoren kunnen hier een rol spelen.

Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone
Podcast op SmartPhone

Podcast ADHD

Luister de 'Binnen bij Breburg' podcast over ADHD.

Welke problemen kun je ervaren?

Neurobiologische ontwikkelingsproblemen zijn er in verschillende vormen. Ook in welke mate dit van invloed is op je dagelijks leven, verschilt per persoon. Aan de hand van jouw vragen, kunnen we samen bekijken welke vorm van behandeling of begeleiding het beste bij jou past. Soms, zoals bijvoorbeeld bij taalproblemen, is er behandeling van een logopedist nodig. Deze vorm van behandeling is niet bij GGz Breburg aanwezig.

De meest voorkomende neurobiologische ontwikkelingsproblemen binnen GGz Breburg zijn:

Behandelingen

Hoe jouw behandeling eruit ziet, hangt volledig af van wat je aankunt en nodig hebt. Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt en hoe dit jouw leven beïnvloedt, zijn er veel mogelijke behandelingen. Samen kijken we welke behandeling het beste past en hoelang deze zal duren.

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.