Team Jeugd (ambulant en kliniek) is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jongeren t/m 23 jaar die vastlopen door psychiatrische, opvoedings- en gezinsproblemen; vaak in combinatie met schulden, verslaving, schooluitval of suïcidaliteit. Behandelen doen we bij voorkeur thuis, in de buurt of op onze locaties (ambulante behandeling). Wanneer dit niet toereikend is, kan een opname in één van onze klinieken tijdelijk nodig zijn.
Ambulant
Team Ambulant behandelt kinderen en jongeren tot en met 23 jaar bij wie sprake (of een vermoeden) is van ontwikkelingsproblematiek (denk aan autisme/ADHD), emotieregulatieproblematiek, (beginnende) persoonlijkheidsproblematiek of trauma. Daarbij is er sprake van vastlopen op meerdere levensgebieden (thuis, school, vrije tijd) en is een intensieve behandeling gewenst. Eerdere behandeling heeft onvoldoende effect gehad.
Cliënten komen voor behandeling naar de locatie van GGz Breburg. In sommige situaties behandelen we ook thuis. Binnen de ambulante teams werken we multidisciplinair samen. Ook kunnen we snel de zorg intensiveren als dat nodig is.
Klinieken
Als de problemen ernstig zijn en ambulante hulp niet volstaat, is opname in een kliniek soms de beste oplossing. Voor alle betrokkenen is dat ingrijpend. Daarom houden we een opname zo kort mogelijk. Bij GGz Breburg hebben we de volgende afdelingen:
Gesloten crisisgroep jongeren 14-23 jaar
Dit is een gesloten afdeling voor maximaal 9 jongeren van 14 tot 23 jaar. Hier komen jongeren vrijwillig en onvrijwillig voor kortdurende crisisbehandeling en diagnostiek. Wat direct opvalt, zijn de gesloten deuren. Deze beslotenheid is noodzakelijk voor de rust en veiligheid. Zodra de crisis is gekeerd, zal de jongere terugkeren naar de thuissituatie.
Binnen de crisisbehandeling focussen we op:
Open kindergroep 6- 14 jaar.
De doelgroep van de open kindergroep is divers. Het gaat om kinderen (6 t/m 14 jaar) met (het vermoeden van) psychiatrische problematiek die op verschillende levensgebieden vastlopen door psychiatrische, opvoedings- en gezinsproblemen.
Kinderen kunnen opgenomen worden voor observatie en/of behandeling. Inzet is op maat. We vinden het prettig en belangrijk om een goede samenwerking te hebben met ouders/verzorgers en anderen die bij kunnen dragen aan het herstel. Het team is multidisciplinair en bestaat uit: groepsleiding, kind- en jeugdpsychiater, behandelcoördinator (GZ-psycholoog), systeemtherapeut, beeldend therapeut, psychomotorisch therapeut, AIOS (arts in opleiding tot specialist), eventueel aangevuld vanuit de ambulante teams (bijv. uit het trauma-team).
Deeltijd
Deeltijdbehandeling is een intensieve vorm van groepsbehandeling waarbij de jeugdige een of meerdere dagen per week naar een locatie van GGz Breburg komt. Vaak bestaat een deel van de behandeling uit gesprekken of activiteiten in een groep en een ander gedeelte uit individuele therapie. GGz Breburg kent drie deeltijdpaden: ontwikkeling, angst en stemming en trauma.
Deeltijd ontwikkeling is er voor jongeren van 14 tot en met 23 jaar bij wie sprake is van (het vermoeden van) ontwikkelingsproblematiek (denk aan autisme/ADHD). Daarbij loopt de jongere vast op meerdere levensgebieden (thuis, school, vrije tijd) en is intensievere behandeling gewenst. In de behandeling richten we ons op de jongere, maar de betrokkenheid en steun van ouders/gezinsleden is van groot belang (en voorwaarde) voor het slagen van de behandeling.
Op de groep praten we open over ieders problematiek en waar je tegenaan loopt. De kracht van de groep is dat je herkenning vindt en van elkaar kunt leren. De inzet die we hiervoor vragen is aanwezigheid en open communicatie. Dit betekent dat je vertelt over jezelf, maar ook geïnteresseerd bent in anderen.
2. Deeltijd Angst en stemming
Deeltijd Angst en Stemming is een intensieve behandeling voor jongeren en adolescenten vanaf 15 jaar die zowel somberheids- als angstklachten ervaren en die gemotiveerd zijn om actief te werken aan vermindering van deze klachten. De meeste jongeren die de deeltijd volgen zijn uitgevallen op school of werk. De deeltijdbehandeling bestaat uit drie dagen groepstherapie van 10:00 tot 16:00u. Daarnaast voeren we individuele gesprekken en gesprekken met belangrijke mensen om de jongeren heen. De deeltijd is gebaseerd op drie pijlers namelijk: exposuretherapie, bewegen en schematherapie. De gemiddelde behandelduur is negen maanden.
Deeltijd Trauma is een intensieve behandeling voor jongeren en adolescenten vanaf 18 jaar waarbij sprake is van (C)PTSS (mogelijk met dissociatie, depersonalisatie, derealisatie), ontregeling van het dagelijks leven en die vastlopen op meerdere levensgebieden. Ook is er aandacht voor omgaan met heftige emoties in de thuissituatie. Het programma bestaat uit groepstherapie, individuele therapie en behandeling van het gezin. Behandelduur is 6-12 maanden.
FACT Jeugd
FACT Jeugd is er voor jongeren (14 - 23 jaar) met psychische problemen (bijvoorbeeld depressie, trauma, angst of psychose). Daarnaast spelen er problemen op andere levensgebieden, zoals wonen, werken, sociale contacten en financiën. De hulpverlening is gericht op het verminderen van psychische en lichamelijke klachten, meedoen in de maatschappij, persoonlijk herstel en kwaliteit van leven. Met outreachende ondersteuning proberen we jongeren weer toe te leiden naar passende zorg.
GGz Breburg heeft twee FACT-teams: